Vážení rodiče,

rádi bychom Vám v kostce představili program Erasmus+, který na naší škole začal fungovat od školního roku 2023/2024.

Erasmus+  je mezinárodní vzdělávací program financovaný Evropskou unií. Na středních školách  podporuje mimo jiné zahraniční skupinové výměnné pobyty, individuální studijní stáže a odbornou přípravu učitelů. Dvořákovo gymnázium se do Erasmu pilotně zapojilo v uplynulém školním roce, kdy uspořádalo výměnu se střední školou ve Španělsku. Projekt studentům zprostředkoval setkání s cizí kulturou, vrstevníky z jiné země, vylepšil jejich mluvenou úroveň jazyka a procvičil řadu tvrdých i měkkých dovedností.

Díky kladné odezvě na výměnný pobyt ve Španělsku jsme se rozhodli připravit strategický plán rozvoje školy „Plán Erasmus“ a zažádat o akreditaci programu. Akreditaci Erasmus jsme získali na jaře 2023. Činí z nás důvěryhodného partnera v očích evropských institucí a umožňuje nám ucházet se zjednodušeně o financování vzdělávacích projektů až do roku 2027. Hlavními pilíři našeho plánu Erasmus jsou rozvoj jazykového vzdělávání a ICT. Chtěli bychom umožnit, aby každý žák alespoň jednou za dobu svého studia na Dvořákově gymnáziu vycestoval na studijní pobyt Erasmus v délce sedmi dní.

Pro školní rok 2023/2024 disponujeme rozpočtem ve výši 50 000 EUR. Je o polovinu nižší, než o jaký jsme usilovali a je zcela pochopitelně ovlivněn finančními možnostmi Evropské unie. Rádi bychom i přesto dostáli našemu původnímu závazku a pokryli z něho výjezdy přibližně 90 studentů.

Plánujeme čtyři skupinové výměny, a to v:

  • Orleans, Francie (pro 3. G);
  • Rottweilu, Německo (pro němčináře z 4. G, 5. G, případně 1. P + 1. S);
  • Barceloně, Španělsko (pro 3. P);
  • Granadě, Španělsko (pro španělštináře z 2. S + 6 .G)

a 1–3 individuální studijní stáže na středních školách v zahraničí.

Výběr destinací, účastníků i náplně je vždy závislý na vyhledání vhodného partnera a možnostech a prioritách partnerské školy. Aktuální rozpočet bohužel není schopný kompletně pokrýt veškeré náklady, jsme tedy nuceni hledat způsoby spolufinancování. Budeme proto muset požádat o finanční spoluúčast i Vás, rodiny účastníků. Naším cílem je, aby se do programu Erasmus mohli bez rozdílu přihlásit všichni žáci, proto jsme se rozhodli ustanovit školní Fond podpory, ze kterého mohou studenti čerpat finanční výpomoc.

Uvědomujeme si, že program Erasmus je pro Vás závazek, neboť předpokládá reciproční hostitelství zahraničního studenta, Vaši péči, čas, energii i finanční zdroje. Zcela respektujeme Vaše případné rozhodnutí se výměny neúčastnit. V takovém případě děkujeme za včasné informování koordinátorů výměn. V opačném případě věříme, že program Erasmus obohatí jak Vaše děti, tak Vás jako rodiče.

Děkujeme Vám za spolupráci.

V případě dotazů se můžete obrátit na koordinátorku programu Erasmus na Dvořákově gymnáziu nebo na koordinátorky jednotlivých výměn.

Koordinátorka programu Erasmus: Klára Sikorová, sikorova@dgkralupy.eu

  • Erasmus Německo: Inka Šenová, senova@dgkralupy.eu
  • Erasmus Francie: Kateřina Vitochová, vitochova@dgkralupy
  • Erasmus Barcelona: Andrea Novotná, novotna@dgkralupy.eu
  • Erasmus Granada: Anastasia Avdějeva, avdejeva@dgkralupy.eu